Dela

SADELUTPROVNING

Är du på jakt efter en sadel till din häst? Då kan du få hjälp av oss för sadelutprovning. Det går till så att vi först tittar på hästens exteriör och palperar hästens muskulatur kring ryggen för att få en bild av hästens status. Sedan väljer vi ut de sadlar som vi tror kan passa hästen och ryttaren. Sadlarnaarna läggs på hästen var och en. Om vi hittar en passande sadel för häst och ryttare så går vi vidare till att sedan provrida de sadlar som kunden vill prova. Vi tittar på hur hästen rör sig under sadeln och hur sadeln beter sig "under rörelse". Vi ser även hur ryttaren positioneras i sadeln. Allt vägs samman och så summeras sadelutprovningen.

Viktigt att veta: Att prova ut sadel till häst är en ganska komplicerad procedur. Detta beror delvis på att hästen kan ha helt olika ryggform i stillastående ochvi rörelse. Vid utprovning är det hästen under rörelse som prioriteras. Vissa hästar är enkla att passa in sadel till och andra kan vara mycket svåra att få en sadel att ligga bra på. Det är vanligt att hästar som har gått med sadelproblematik länge är sneda i kroppen, även ryggsmärtor är frekvent förekommande. På en ond rygg kan man inte gå vidare med sadelutprovningen tills dess ryggen  på hästen är smärtfri. 
OBSERVERA att en häst som får en ny passande sadel kan ändra sin ryggmuskulatur mycket snabbt. På 3 veckor kan det alltså vara dags att se över sadeln, framför allt i de fall hästen har gått med en dåligt passande sadel. 

Efter 3 MÅNADER är det fördelaktigt att kolla över passformen igen. Speciellt på stoppade sadlar eftersom stoppningen sätter sig. 

När sadeln är 1 ÅR är det dags för kontroll igen. 

Dessa kontroller är "kontroll av befintlig sadel". Om det behövs större justeringar så skickas sadeln till en sadelmakare för justering. OBSERVERA! Den kostnaden tillkommer utöver priset för kontroll av sadeln. 

Att man kostar på en sadelutprovning är med andra ord ingen garanti för att man hittar en sadel som ligger perfekt.  Men det ökar definitivt möjligheterna därtill. 

Är du intresserad av våra fullständiga villkor för sadelutprovning, kontakta oss. Vid anlitande av våra tjänster anses kunden ha accepterar våra fullständiga villkor. * att tänka på:

*vid sadelutprovning provar vi ut av de sadlar som finns i vårt innevarande lager.

Vill kunden prova sadlar som denne har med sig så gäller prislistan för "kontroll av befintlig sadel". Den kostnaden gäller per befintlig sadel - mao två sadlar = två kostnader för befintlig sadel. 

Om kunden väljer att köpa en ny sadel från oss ur vårt sortiment så ingår det att vi kommer ut och gör en påläggning av sadeln (*kund står för reskostnaden och utkörning för påläggning görs ENDAST inom 10 mils avstånd tor. Dvs 5 mil enkel väg. Vid längre avstånd skickas sadeln och med hjälp av foton ser vi om vi kan göra de förändringar som ev behövs). Vi gör de eventuella  förändringar som är möjliga för oss att utföra för att sadeln ska passa så bra som möjligt till hästen. Andra justeringar görs av sadelmakare. De justeringar som görs av sadelmakare ingår EJ i utprovningen/köpet av sadeln. 

Vi utför endast ändringar på sadlar vi säljer i nytt utförande där detta är möjligt för oss. 
Vi ändrar alltså inte sadlar som kund har med sig till utprovning/kontroll. 

De förslag som lämnas på sadlar är de som vi bedömer kan passa hästen. Det är dock ingen garanti att dessa sadlar passar eftersom det finns många faktorer som spelar in. Många sadlar  går att beställa med en hel rad olika tillval vilket  påverkar sadelns passform.  

Vissa har fast bomvidd medan andra går att ändra. En och samma modell av ett märke kan finnas med flera olika paneler/bossor, med olika typer av fyllning, tex våffelfyllning, foampaneler stoppade bossor med syntetull, äkta ull, luft, en kombination av dessa osv. Vilket alla beter sig olika och kan göra bossor och paneler olika tjocka. 

Det är bara en liten del av alla förändringar som kan finnas vid sadelval. 

Det kan också vara så att en och samma sadelmodell kan ha olika bommar på olika årsmodeller och olika vinklar i "samma" koppjärn olika år. 

En bomvidd, tex "normal" kan ha olika vinklar i olika sadelmärken, och tex bomvidd "30" behöver inte ens  vara samma vinkel/vidd på olika märken. 

Olika märken har olika mått på samma bomvidd osv. Detta sammantaget gör att våra rekommendationer ses som förslag, ej en garanti. 
Förfullständiga villkor kontakta oss.